Bij het gastcollege op 29 november 2018 was Betilde Kraaij te gast als spreker over het Team High Tech Crime van de Nationale Politie. Zij is operationeel specialist en werkt voor de landelijke recherche. Een voorbeeld van haar werk is: Plotseling maakt iemand €10.000,- over naar een andere rekening. Dit is zo'n abnormaal groot bedrag dat zij kijkt of er misschien iets mee aan de hand is. Een vraag die zij zichzelf stelt is waar dit voor wordt gebruikt.
Bij de politie zijn door het land heen tien eenheden met totaal 45 duizend man personeel. Er is één landelijke eenheid met vijfduizend man personeel, dit is de Nationale Politie.
De Nationale Politie bestaat uit:
- Infra politie
- Spoorwegpolitie
- Waterpolitie
- Helikopter (politiehelikopter)
- Brede paarden (politie te paard)
- DSI (Dienst Speciale Interventies)
- Internationale Politie
- Bewaken en beveiligen (Persoonsbeveiliging)
Art. 3 Politiewet 2012:
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Het Cyber Landschap bestaat uit Cyber Enabled Crime, Cybercrime en High Tech Crime.
Er is sprake van High Tech Crime wanneer er aan de volgende punten voldaan wordt:
- (Inter)national interest
- Political land/or social importance
- Innovatice techniques
- Complex crimes
Een van de lastige aspecten aan het werk binnen Cybercrime is dat er geen Plaats Delict (PD) is. Het PD is eigenlijk de hele wereld.
Alle bevoegdheden van de politie staan in het wetboek voor strafvordering.
Het doel van een politieagent: De dader pakken en zorgen dat hij/zij gestraft wordt, maar dat is niet altijd handig. Je moet ervoor namelijk zorgen dat het niet nogmaals kan gebeuren. Op een bepaalde manier straffen is dan niet altijd de juist, maar kan dan beter op een andere manier.
Werken bij de politie spreekt mij heel erg aan en dan met name het werk bij de landelijke politie, aangezien ik ook uiteindelijk bij de persoonsbeveiliging wil belanden. Ik heb al langer het idee dat bodyguard een beroep zou zijn wat mij op het lijf geschreven is, omdat ik dit naar mijn mening goed zou kunnen. Ik heb 'courtvision', zoals we dat bij basketbal noemen: je ziet alles en alles valt je op; ik ben goed in het lezen van mensen en ik vind veiligheid gewoon erg belangrijk, voor iedereen. Echter is Cybercrime niet mijn gebied van interesse. Eerder was cybercrime dit wel, want ik heb ook een tijd gekeken naar een opleiding tot programmeur. Na echter in mijn vrije tijd in boeken mezelf te leren hoe te programmeren, bleef ik maar uitstellen wat ik moest doen en had ik weinig motivatie om het op te pakken. Daarom dat ik er me maar van het idee afgezet heb, ooit iets met computers te gaan doen, zoals cybercrime en programmeren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb